Tid gasgrill

Det er en fejl at tro at man kun kan grille om sommeren. Med en gasgrill kan du komme i gang med det samme, så hvorfor ikke grille nu?

Gasgrillen blev selvfølgelig opfundet i USA, og hvad som startede som en primitiv  kulgrill med en gasinstallation er gasgrillen sidenhen blev udviklet meget og kan nu fås i mange forskellige slags afskygninger.

Man kan enten anvende propan eller naturgas til sin gasgrill, og der en del kultilhængere som kritiserer gasgrillen for ikke at levere den samme røgsmag, som når man anvender en traditionel kulgrill. Dette er der dog også råd for, da der er blevet opfundet en lille metalboks, som kan fyldes med træflis og som dermed skaber den efterspurgte røg.

 

Kursted

Et kursted defineres ifølge Gyldendals encyklopædi som et ’helbredsfordrende behandlingssted’. Det noteres endvidere at de første kursteder i Danmark blev grundlagt sidst i 1800-tallet. Det er dog først de seneste 10 år at der for alvor er kommet gang i etableringen af kursteder. Dette hænger meget naturligt sammen med at flere og flere tager på weekendophold.

I flere lande i centraleuropa har kursteder og kurbade været en fast del af samfundet i mange år. Ungarns hovedstad Budapest omtales ofte som Verdens Spa hovedstad. Udover at have flere hundrede kursteder har byen også verdens første kurhotel som blev renoveret i 2001 og i dag er et luksuriøst 4-stjernet hotel. I Danmark var Skodsborg Kurcenter og Hotel i mange år det eneste kurcenter i Danmark. Heldigvis for danskerne er dette ikke længere tilfældet. I dag findes der kursteder og kurcentre i alle dele af landet. På disse kursteder kan gæsterne få forskellige fysiske behandlinger i afslappende omgivelser.

I Budapest er udgangspunktet for kursteder oftest en eller flere naturlige termiske kilder. I Danmark har man flere steder valgt at lave ’kunstige’ termalbade. Badene har varmt varm, oftest mellem 34 og 38 grader, hvor kroppen kan blive varmet helt igennem. Disse kursteder tilbyder typisk også andre faciliteter så som dampbade, sauna og vandmassage.

Byggemarkedfeber

Hvert forår lider en masse danskere af byggemarkedfeber. Så snart frosten er ude af jorden og forårssolen titter frem valfarter danskerne til deres lokale byggemarkeder. Nu er det tid til at reparere alle ting som er blevet ødelagt under vinteren. Ofte ryger der et par ekstra ting ned i indkøbskurven, da man bliver grebet af stemningen, når man først står i et byggemarked.

Ekstrem sport

Ekstrem sport er betegnelsen for de sportsgrene hvor deltagerne søger mod grænsen. Jo farligere jo bedre. Det handler om at lege med døden uden dog at krydse grænsen. Man vil med andre ord gerne flirte med manden med leen, men ikke gå med ham hjem.

De seneste 10-20 år er flere og flere sportsgrene blevet tilføjet til kategorien ’ekstrem sport’.  Sportsgrenene er samtidigt blevet mere kontrollerede og de udøvere som tidligere dyrkede ting som bungyjump og faldskærmsudspring er rykket videre til andre ting, da det er blevet for mainstream og ikke længere betragtes som farligt.  Disse mennesker kaldes også for adrenalin junkies.

Af andre sportsgrene kan nævnes basejumping, cross træning, fridykning og whitewater rafting. Andre mindre livstruende sportgrene såsom Iron Man betegnes også som en ekstrem sport på grund af den ekstreme udholdenhed der kræves for at gennemføre et sådan løb. For dem hvor en Iron Man ikke er ekstremt nok findes der også en længere udgave hvor deltagerne skal svømme 76 km, cykle 3.600 km og slutte af med 844 km løb.

The X Games en anden begivenhed indenfor ekstrem sport som har udviklet sig år for år. Det er en årlig konkurrence som nu afholdes i både en sommer og en vinter udgave. Der konkurreres i mange forskellige former for ekstrem sport, herunder motocross, BMX, wake boarding og snowboading. I 2012 afholdes X Games for 18. gang.

Tagdækning

Uanset om du bor i ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig er det vigtigt at have et ordentligt nyt tag. Om du opholder dig i din penthouse-lejlighed på Islands brygge, dit sommerhus i Skagen eller sågar dit legehus i haven, så er det ikke den bedste oplevelse hvis regnen løber ned igennem taget.

Traditionelt tagarbejde såsom tagdækning kan hjælpe når skaden er sket, men de fleste vil nok foretrække at få foretaget en ny og bedre tagdækning inden regnvandet står ned i stuen.  En meget anvendt form for tagdækning er tagpap. Tagpap har tidligere haft et dårligt ry pga. mange huse fra 70’erne med fladt tag og tagpap blev ramt af vandskader. Kvaliteten af tagdækning er i dag betydeligt forbedret og dette gælder også for huse med tagpap og fladt tag. Tagdækning er dog ikke begrænset til én form for tagkonstruktion, tværtimod kan tagdækning anvendes til flere forskellige typer.

For at tagdækningen kan klassificeres som værende en brandgodkendt tagløsning fik det tidligere betegnelsen ’Klasse T’ tagdækning. I dag anvendes den betegnelse ikke længere og såfremt man vil være sikker på at ens nye tagdækning er brandgodkendt skal man se efter betegnelsen ’Broof (t2).

Udover tagdækning dækker traditionelt tagarbejde også over mange andre ting. Her kan nævnes taglægning, inddækning, listetækning og montage af tagrender.

Banker

Det første indlæg kommer til at handle om banker. På grund af finanskrisen, er banksektoren, som ellers er en lukket branche, kommet i offentlighedens søgelys. Vi ser lidt nærmere på hvad bankerne er for en størrelse og den indflydelse som de har på samfundet.

Men først lidt historietime. En bank beskæftiger sig som udgangspunkt  med ind- og udlån af kapital. Senere er der kommet en række andre områder som børshandel og rådgivning kommet til.

I Danmark sidder de to største banker, Danske Bank og Nordea, på mere end de resterende banker til sammen på markedet. De nærmeste konkurrenter til de 2 store, er Nykredit, Sydbank og Jyske Bank samt Handelsbanken (som bl.a. lancerede boliglånet prioritetslån). Herudover findes der en række mindre banker og sparekasser, med langt mindre markedsandele. I Danmark er der i alt omkring 150 forskellige banker og sparekasser der med en fælles betegnelse kaldes pengeinstitutter.

Bankvæsnet har en lang historie, som kan føres helt tilbage i oldtiden. Det er dog først i 1407, at den første rigtige bank bliver åbnet i Genova, Italien Formålet med de første banker var hovedsageligt opbevaring af penge og administration af overførsler mellem handlende, der var adskilt geografisk. Den første bank i Danmark, Kurantbanken, åbnede først i 1736.

Fra det 15. århundrede til det 17., blev udlånsdelen en stadig større del af bankernes indtjeningsområde, man gik fra at være pantelånere at man begyndte at udstede pengesedler mod forskellige former for sikkerhed så f.eks. guld og sølv.

I 18.-tallet blev de seddeludstedende banker løbende omdannet til nationbale centralbanker og bankernes funktion kom til at ligne den funktion vi kender dag. 

 

 

 

Velkommen til en strøm af ord

Fremhævet

På denne side vil vi behandle emner som banker, reklamebureauer, mediebureauer, haven, leg og byggeprojekter.

Der kan også komme andre emner til såfremt de synes at passe ind i kontektsten. Umiddelbart kan det måske være svært at se en rød tråd i ovenstående emner, men hold ud kære læser. Der kommer med tiden en rød trød (det sikrer vores reklamebureau og vores mediebureau)